השיח על מוגנות תופס תאוצה חשובה והכרחית אבל מכוון בעיקר לנשים. יש לדעת שגם גברים נפגעים באחוזים גבוהים וגם להם קיים מענה טיפולי.
בשנים האחרונות אנו עדים לשיח ההולך וגובר בנושא פגיעות מיניות. שיח שמקבל במה כמעט בכל פלטפורמות המדיה הרבה בעקבות מהפכת ה-me-too. יותר ויותר אנשים ששרדו פגיעה מינית בעבר, מעיזים לספר את סיפורם ולהעלות למודעות את ההשלכות של האירוע הכל כך טראומטי וכואב על נפש האדם. התגבר גם השיח בנושא טיפול בטראומה מינית, אך בעיקר בהקשר של טיפול בנשים. קולם של בנים וגברים שמתמודדים עם טראומה דומה, לא קיבל התייחסות. השיח על גברים עדיין סובל ממידור רב, על אף שמנתוני איגוד מרכזי הסיוע, עולה כי אחד מכל חמישה גברים עבר בחייו פגיעה מינית.
בשנת 2016 יצא דו"ח ממצאי "טריאנה" בשיתוף עם אוניברסיטת חיפה עבור משרד החינוך, שנעשה על ידי פרופ' רחל לב ויזל ופרופ' צבי איזיקוביץ, ממנו עולה כי אחוז הפגיעות בבנים ובבנות בגילאי חטיבת הביניים והתיכון הוא כמעט זהה. בעוד שנשים שעברו פגיעה מינית ממשיכות לדבר גם בגיל הבגרות על חוויות העבר הטראומטי, גברים, ככל שמתבגרים מבחינת הגיל, מתמודדים עם סטיגמה כל כך קשה שהם לא מסוגלים לדבר על כך. לא מעט פעמים, גברים מגיעים לטיפול סביב הפגיעה שעברו, רק בחלוף שנים רבות מהפגיעה.
נושא הפגיעה המינית בבנים עלה לראשונה בוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי של הכנסת ב2017, כלומר רק לפני כחמש שנים. פאנל המשתתפים היה רחב וכלל חברי כנסת ואנשי מקצוע מתחום הטיפול, הבריאות והחינוך. בוועדה הוצפו הנתונים הקיימים כיום, וכך גם הדאגה כי לצד האוכלוסייה שמטופלת במערכות בריאות ורווחה, ישנם רבים שלא מקבלים התייחסות לפגיעה המינית שעברו בכלל, ובפרט גברים. אם עד עכשיו היה מקובל לחשוב כי נשים היא האוכלוסייה הפגיעה, הרי הגיע הזמן להכיר בכך כי הפגיעה המינית בבנים נמצאת בכל מקום, שזו תופעה רחבה, חוצת מגזרים, וראוי לתת מקום וקול לגברים שמתמודדים עם טראומה מינית, ואף עם טראומה מורכבת.
מטרת מאמר זה אינה לזרוע חרדה, אלא לעורר מודעות לנושא. ביישובים רבים בארץ הוקמו צוותי מוגנות שמטרתם לסייע לקהילה ולמשפחות שהתגלו בהן פגיעה מינית של אחד או יותר מבני המשפחה, הוכנסו תכניות מניעה למערכת החינוך ועוד. לאחרונה אנו גם עדים ללא מעט מנחי שיח על מיניות בריאה הן במרחב הפרטי, המשפחתי וגם הציבורי. כל זה מבורך מאד.
יחד עם זאת עדיין ישנן הבניות חברתיות לפיהן בנים לא נפגעים או נפגעים פחות. ההנחה הזאת מוטעית. לא מקובל ולא נח לדבר על פגיעותם של הבנים. ישנו חשש מכך שפגיעותו של גבר לא תתקבל בחברה מכיוון שקיימת תפיסה כי גבר לא אמור להיפגע.
הוועדה שדנה בנושא בכנסת ננעלה בהמלצות להרחיב את ההכשרה הייחודית עבור מטפלים בנושא המורכב, ובעצם נתנה תוקף לכך שפגיעה מינית בבנים הינה תופעה חברתית.
באגף לשירותים חברתיים במטה בנימין, במרכז לטיפול באלימות במשפחה ובטראומה מינית, קיים מענה טיפולי ייחודי עבור גברים שעברו פגיעה מינית בילדותם, בגיל ההתבגרות ובבגרותם. הטיפול הינו ללא עלות ומיועד לגברים מגיל 18 ומעלה.
זוהי פניה אישית לגבר שעבר פגיעה מינית – אם אתה מעוניין בטיפול, מוזמן לפנות אלינו בטלפון 02-9977102 שלוחה 1 (לנגה הכהן – מנהלת המרכז). ניתן להשאיר הודעה ונחזור אליך. סודיות מובטחת.